Productie in Zoom

Productie in Zoom

Jongeren van Jeugdtheaterschool Flores spelen op zondag 25 april om 15.00 uur de nieuwe productie ‘Dit is geen voorstelling’. Bezoekers kunnen vanuit huis deelnemen aan dit interactieve online evenement. Toegang is gratis, het is wel noodzakelijk om je plek in Zoom te reserveren via info@jtsflores.nl.

Voor het maken van ‘Dit is geen voorstelling’ haalden de spelers van de Productiegroep inspiratie uit de actualiteit. Ze zien dat de wereld een groot theaterstuk op zich is. Hoe de maatschappij de afgelopen maanden vormgegeven is, hadden we voor de coronacrisis nooit kunnen verwachten. Dat spreekt tot de verbeelding. Regisseur Iris van Lieshout: “We leven continu op een scherm. Iedereen leeft bij videobijeenkomsten in een eigen vierkantje. Het leven is theater en de mensen zijn maar acteurs. Maar wat als je leven een tragedie wordt? Wat als je je tekst vergeet en er geen souffleur in de coulissen staat? Vanuit die vragen creëerden we de scènes.”

Dit seizoen begonnen de repetities in Floralis, de leslocatie van Jeugdtheaterschool Flores. Sinds december verplaatste het proces zich noodgedwongen naar het internet. De spelers onderzochten samen met het artistiek team van de jeugdtheaterschool de grenzen van dit medium op. Het resultaat is een online spel geworden, een soort afvalrace. Een zoom-meeting, maar geen voorstelling. “We hebben bewust voor deze vorm gekozen,” aldus artistiek leider Remco Went. “De kracht van theater zit voor ons in de live-ontmoeting. Het publiek zal in deze Zoom-meeting dan ook niet passief meekijken maar echt onderdeel uitmaken van de productie en meegenomen worden in de belevingswereld van de jongeren. De leerlingen mogen bij ons zelf meedenken over welke verhalen zij willen vertellen aan het publiek.”

Credits ‘Dit is geen voorstelling’
Regie: Iris van Lieshout / Zangcoach: Danique Bol / Spel: Daan de Beer, Fien Boonstra, Fynn Woerlee, Ilse Pollet, Janno Balendong, Jens van Diemen, Kayleigh Haasbeek, Kris Zethof, Wies de Ridder / Illustratie voorstellingsbeeld: Sanne Bet

Video-vossenjacht en audio-wandeling
Jeugdtheaterschool Flores (JTS Flores) maakt jaarlijks theatervoorstellingen met kinderen en jongeren van 10 t/m 24 jaar. In de Productiegroepen worden de leerlingen aangesproken als makerscollectief. Hoe kan de groep gezamenlijk nieuwe voorstellingen creëren en wat is daarvoor nodig? Elke leerling kan de regie pakken, samen wordt de verantwoordelijkheid voor het maakproces gedragen. De regisseur van JTS Flores coacht de Productiegroepen in het maken en spelen door vragen te stellen en opdrachten te geven.

In mei presenteren naast ‘Dit is geen voorstelling’ nog twee groepen van JTS Flores zich aan het publiek. Ook bij die projecten is gekozen voor alternatieve vormen. Het publiek van de Jeugdproductie (10 t/m 12 jaar) bouwt al wandelend aan een nieuw sprookje. Tijdens deze vossenjacht in het Keukenhofbosch zijn de leerlingen via video’s de gidsen. Voor de Productiegroep 12+ gaat Flores de samenwerking aan met Langeveldshof. De jongeren gaan in gesprek met ouderen over opgroeien in de Bollenstreek. Het resultaat zal leiden tot een podcast die je al wandelend door de dorpen kunt beluisteren.