Flore5tival 30 september

Flore5tival 30 september

Jeugdtheaterschool Flores bestaat 5 jaar! Om dit te vieren zijn er op zondag 30 september voorstellingen in Floralis en de Greef tijdens Flore5tival. Het festival is de feestelijke afsluiting van een lustrummaand vol met theateractiviteiten voor kinderen en jongeren.

Naast JTS Flores spelen ook De Makers Theater uit Noordwijk en Jeugdtheaterschool Theaterplaats voorstellingen op 30 september. Flore5tival begint om 11.30 uur in De Greef (Ruishornlaan 21, Lisse) met de voorstelling ‘Kiespijn’, een voorstelling over keuzes die onmogelijk lijken. In 2013 was dit de allereerste voorstelling die JTS Flores speelde en speciaal voor het Flore5tival wordt de productie hernomen met grotendeels de spelers van toen. Voorafgaand speelt De Makers Theater (voorheen TheaterAcademie Noordwijk) scènes uit haar nieuwe voorstelling ‘GOD’, over het verlangen alles te willen vatten en het begrijpen van het onbegrijpelijke.

Avondprogramma
Vanaf 18.30 uur wordt de dag afgesloten in Floralis (Floralisplein 69, Lisse) waar het publiek tien bewoners uit Lisse en omstreken kan ontmoeten in ‘Het medicijn tegen Kiespijn’. Hiervoor ging theatermaker Lisa Giezen in gesprek met vijf volwassenen en vijf kinderen. In de voorstelling ‘U vraagt, wij draaien’ krijgen bezoekers een keuzemenu voorgeschoteld waaruit ze korte scènes kunnen aanvragen. Jeugdtheaterschool Theaterplaats uit Leiderdorp speelt fragmenten uit ‘Gaten’. We volgen een familie die generaties lang achtervolgd wordt door pech. Een vertelling over gebeurtenissen uit het verleden, die een cruciale rol spelen in het heden. JTS Flores sluit de avond af met ‘Uw beurt om te huilen’, een theatervoorstelling over de vele manieren van vieren. Welke tradities en rituelen horen bij het vieren van de dingen in het leven? Worden we inderdaad wel blij en gelukkig van feestjes of is zelfs een feest routine geworden?

Kaarten
Kaarten voor Flore5tival zijn te koop via
www.floralislisse.nl.

Lustrummaand
De hele maand organiseerde Jeugdtheaterschool (JTS) Flores extra activiteiten voor kinderen en jongeren uit de Duin- en Bollenstreek. Een groep jongeren van 12 t/m 24 jaar volgde een talentontwikkelingstraject in de weekenden van september. Het traject startte 1 september in Rotterdam waar ze masterclasses volgden, mbo-studenten ontmoetten van Hofplein en de voorstelling FEEST van Maas theater en dans bezochten. De weekenden die daarop volgden werd er gerepeteerd voor de voorstellingen en kregen de jongeren een podium om zich te presenteren tijdens Open Monumentendag, Feestweek Lisse en op de Dag van het Park in Leiderdorp.

JTS Flores in de klas
Kinderen van 4 t/m 12 jaar bezocht JTS Flores in de klas. Theaterdocenten gaven les op basisscholen in de regio. Door middel van deze workshops maakten leerlingen kennis met theater, ook kinderen die niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komen. Voor wie zich verder wilde ontwikkelen, werden tijdens de Feestweek van Lisse, in samenwerking met Harddraverijvereniging Lisse, gratis open lessen georganiseerd.

Steun
De activiteiten die JTS Flores met verschillende partners organiseerde in september zijn mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting Lokaal Fonds Lisse, Gemeente Lisse, Fonds1818, VSBfonds, Ondernemersfonds Lisse, Rabobank Bollenstreek en Gemeente Hillegom.