Over ons

JEUGDTHEATERSCHOOL FLORES IS DÉ PLEK IN DE DUIN- EN BOLLENSTREEK OM THEATER TE MAKEN EN TALENT TE ONTWIKKELEN

Jeugdtheaterschool (JTS) Flores biedt theatercursussen aan voor kinderen en jongeren van 4 t/m 24 jaar waarin het ontdekken van theater als kunstvorm voorop staat. In Floralis Lisse geeft de jeugdtheaterschool wekelijkse theaterlessen en aanvullend kunnen leerlingen kiezen om het rooster uit te breiden met zangles. Gedurende het cursusjaar geven bijzondere gastdocenten masterclasses in andere kunstdisciplines zoals bijvoorbeeld dans.

Bij JTS Flores gaat het om meer dan alleen het aanleren van theater- en zangtechnieken. Al vanaf jonge leeftijd worden de groepen aangesproken op hun eigen creativiteit. Het kind als kunstenaar. Onze docenten spreken op professionele wijze de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen aan. We dagen de cursisten uit om met een open blik te kijken, kritisch te denken, zich uit te spreken en te ontdekken dat er geen goed of fout antwoord bestaat in het maken van kunst. We willen de jeugd een plek geven waar ze buiten de gebaande paden treden en zichzelf en elkaar verrassen. Een plek waar ze vrij durven dromen en de ruimte krijgen om hun eigen fascinaties en talenten te ontdekken. Alles is mogelijk.

PRESENTATIES EN PRODUCTIES

Stap voor stap verdiepen leerlingen hun talent. Ze leren hun eigen ideeën vorm te geven en zich in een veilige setting te presenteren. Leerlingen staan in hun eigen kracht op de vloer, werken samen, gaan met elkaar in gesprek over wat hen bezighoudt en onderzoeken hoe ze daar theater over kunnen maken. De jeugdtheaterschool ziet behalve talentontwikkeling het eveneens als missie om het publiek deelgenoot te maken van deze zoektocht.

Leerlingen vanaf 10 jaar werken daarom tijdens de cursus toe naar een eigen theatervoorstelling. De regisseurs van JTS Flores betrekken de spelers actief bij het maken van de producties. Op die manier komen nieuwe, persoonlijke theaterstukken tot stand. In deze voorstellingen stellen de acteurs en actrices onderwerpen aan de kaak die er volgens hen toe doen. Iedereen uit de groep komt op zijn of haar eigen manier tot recht – samen vormen ze een geheel en nemen ze het publiek mee in hun verhalen.

De voorstellingen van de Productiegroepen (12 t/m 24 jaar) worden ingezonden voor deelname aan festivals voor jongerentheater. Met de voorstelling 16 jaar en ouder won JTS Flores prijzen voor Beste Regie en Beste Acteur op het 5RoeFestival 2019!

SAMENWERKING

JTS Flores organiseert niet alleen binnen de eigen muren van de jeugdtheaterschool activiteiten maar gaat ook samenwerkingen aan. We willen theater zichtbaar maken in de regio en bewoners op een toegankelijke manier een theaterervaring doen beleven. Je kunt hierbij denken aan workshops en theatervoorstellingen op scholen, bibliotheken en musea in de Duin- en Bollenstreek. Zo zijn we de vaste partner van het Fioretti College in Lisse voor hun theaterprojecten. Ook staan we altijd open voor deelname aan lokale festivals, zoals bijvoorbeeld Gluren bij de Buren en Feestweek Lisse.

DOCENTEN

Theaterdocent: Iris van Lieshout
Iris is in 2019 afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater in Arnhem. Ze geeft bij Jeugdtheaterschool Flores les aan de leerlingen van 7 jaar en ouder, zowel aan de donderdag- als de zondaggroepen. In haar lessen en repetities zet Iris verbeelding en humor in om ideeën tot leven te brengen op de spelvloer. Het liefst werkt ze daarbij vanuit de meest uiteenlopende bronnen. Alles kan aanleiding zijn om theater te maken: literatuur, film, muziek, anekdotes, wetenschap, beeldende kunst of beweging. Iris inspireert haar leerlingen maar ze geeft ze ook de ruimte om hun eigen fascinaties te volgen.

Zangdocent: Rik van der Loos
Rik studeerde aan de MBO Theaterschool en Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Momenteel werkt hij als zanger, acteur, theatermaker en docent. Bij Jeugdtheaterschool Flores geeft Rik les aan de leerlingen die op donderdag les hebben. Hij werkt vanuit verschillende zangmethodes, maar kijkt ook altijd naar wat de leerlingen bezighoudt en wat zij nodig hebben. Hij vindt het een verrijking om samen met de groep te ontdekken wat er allemaal mogelijk is, iedere keer opnieuw. Behalve het werken aan zangtechniek, vindt hij het net zo belangrijk dat je weet wat je zingt en waarom je het zingt. Hoe kunnen we stem en muziek inzetten om een verhaal puur en oprecht over te laten komen? Rik werkt aan teamwork, contact maken, uit je comfortzone gaan, je inleven, jezelf en anderen verrassen, maar het gaat hem vooral ook om plezier maken! Of je nu al jaren zangles hebt, of pas net begint.

DIRECTIE EN COÖRDINATIE

Artistiek leider: Remco Went (remco@jtsflores.nl)
Jeugdtheaterschool Flores is een initiatief van Remco Went. Remco is opgegroeid in Lisse en studeerde in 2010 af aan de opleiding Theaterdocent op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zijn studie werkte Remco voor onder andere DOX, De Utrechtse Spelen, Theatergroep Max en het Ro Theater. In Dordrecht coördineerde hij de theaterafdeling van ToBe cultuurcentrum. Sinds 2016 is Remco bij Maas theater en dans gaan werken op de educatieafdeling. In 2013 richtte Remco de jeugdtheaterschool in Lisse op.

Zakelijke leiding: Mikal Gebreselassi en Ilidia Medina (mikal@jtsflores.nl en ilidia@jtsflores.nl)
Mikal en Ilidia vormen samen met Remco de directie van de jeugdtheaterschool. Ilidia richt zich vooral op fondsenwerving en externe relaties. Mikal houdt zich bezig met de financiële administratie.

Mikal is momenteel Junior Business Controller bij Nationale-Nederlanden. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam is zij afgestudeerd aan de bachelorstudie Economie & Bedrijfseconomie en heeft ze haar master behaald in Accounting & Auditing. In haar vrije tijd is Mikal bij het Maaspodium lid van het Theater of the Now-panel dat interactieve theateravonden ontwikkelt rondom voorstellingen over maatschappelijk actuele thema’s.

Ilidia volgt een bachelor in Dance Education aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarnaast is zij afgestudeerd als Artiest aan de MBO Theaterschool in Rotterdam. “Naast de nieuwe functie bij JTS Flores en mijn opleiding, houd ik me ook bezig met mijn eigen onderneming genaamd Speak Up Collective: een platform ter bevordering van persoonlijke ontwikkeling onder jongeren en volwassen. We bespreken verschillende maatschappelijke thema’s en willen taboes doorbreken om zo te groeien en verbinding te maken met jezelf en de ander.”

Coördinator: Kelly Cyrus (info@jtsflores.nl)
Kelly is verantwoordelijk voor de organisatie van de lopende activiteiten van de jeugdtheaterschool en is het directe aanspreekpunt voor docenten, ouders en leerlingen. Sinds dit seizoen geeft ze daarnaast ook les aan de Speelleerklas. Kelly heeft meer dan 10 jaar gewerkt in de mode-industrie. Ze zocht een nieuwe uitdaging binnen de kunst- en cultuursector en vond deze in het coördineren van de jeugdtheaterschool. Kelly zet zich verder ook nog in voor het begeleiden en coachen van jonge ondernemers en ze staat voor de klas op een basisschool.

BESTUUR

Voorzitter: Angelique Beijk (voorzitter@jtsflores.nl)
Voor Angelique is de connectie met JTS Flores tot stand gekomen door haar zoon Axel, die enige jaren lessen heeft gevolgd aan de jeugdtheaterschool. Als voormalig kunstdocent in het voortgezet onderwijs heeft Angelique gezien wat een positieve gevolgen theaterlessen hebben op de ontwikkeling van een kind. Zo ook bij haar eigen zoon, die mede door de lessen bij JTS Flores meer zelfvertrouwen heeft gekregen en zonder angst voor een grote groep durft te spreken. Dit gunt zij ieder kind. Reden temeer om zich als voorzitter van het bestuur in te zetten voor JTS Flores.

Penningmeester: Karel Zegers (penningmeester@jtsflores.nl)
Karel heeft vroeger zelf ervaren hoe geweldig het is om ieder weekend theaterlessen te volgen op een jeugdtheaterschool. Daarom zet hij zich als penningmeester graag in om andere kinderen dit óók te laten ervaren. Na een bachelorstudie Bedrijfskunde & Economie (UvA) en een master Strategic Entrepreneurship (Erasmus Universiteit) werkt hij nu als Business Developer bij groene energieleverancier Greenchoice.

Secretaris: Cody van Dam (secretaris@jtsflores.nl)
Cody is afgestudeerd aan Codarts, waar hij zijn Bachelor in Dance Education heeft behaald. Hij houdt ervan om op allerlei manieren actief te zijn in de kunst- en cultuursector. Soms staat hij zelf in de schijnwerpers en soms draagt hij andere verantwoordelijkheden in de coulissen. Dat doet Cody niet alleen in de danswereld maar hij leidt bijvoorbeeld ook clubevents tot diep in de nacht. Bij de jeugdtheaterschool is hij secretaris in het bestuur en hij denkt inhoudelijk mee met het artistieke team van Flores.

Algemeen bestuurslid: Nico Went (nico@jtsflores.nl)
Nico woont in Lisse en zet zich als vrijwilliger al jaren in voor verschillende verenigingen in het dorp. Zo zat hij in het verleden in het bestuur van gymnastiekvereniging Fit Lisse en is hij momenteel nog actief voor Harddraverijvereniging Lisse en atletiekvereniging De Spartaan.

Marketing, communicatie en PR: vacature