Pers over Koplopers

On 29 maart 2018

Blik op Lisse en Lisses Nieuwsblad schreven over de voorstelling Koplopers. Klik hier voor de tekst en foto’s van Blik op Lisse. Hieronder het artikel uit Lisses Nieuwsblad:

IMG_0944Flores met locatietheater bij De Spartaan 

Tussen de bouwketen en –materialen waren er afgelopen zaterdag bij atletiekvereniging De Spartaan geen zwetende atleten en zwoegende bouwlieden in de weer, maar een klein en bont gezelschap van rollerskates, rolstoeldansers en meer. De Theaterklas van Stichting Jeugdtheaterschool Flores was op de atletiekbaan van sportpark Ter Specke neergestreken. In de voorstelling ‘Koplopers’, die drie keer werd uitgevoerd, zetten zij het gewone leven om in getallen en scores. Zoekend naar het antwoord op de vraag ‘wat telt?’. “Het moet vooral klein blijven”.

door Erwin Brandt

Ontspannen wordt er wat gegeten en gedronken in de gloednieuwe kantine van De Spartaan. “We hebben alleen koffie en thee, want de ruimte staat nog in de startblokken”. Belangstellenden zijn benieuwd naar wat komen gaat. “We hebben geen idee, maar het wordt in ieder geval interactief.”

IMG_0934Theaterdocent en eigenaar van Jeugdtheaterschool Flores, Remco Went is helemaal in zijn nopjes. “We gaan elk jaar op locatie en willen het vooral klein houden. De eerste voorstelling trok twintig bezoekers en deze tweede act weer en dat is helemaal prima. Het gaat bij deze voorstellingen dan ook om het ontmoeten en het is leuk voor de jeugd om te ervaren dat het ‘buiten’ spelen heel anders is dan in het theater.”

Er wordt nog even gewacht op een paar laatkomers, maar daarna is er geen houden meer aan. De Theaterklas van 12 tot en met 15 jaar is er klaar voor en wil dat weten ook. Went kijkt tevreden toe. “Het gaat als haast vanzelf. Het is ook hun eigen productie. De klas heeft lessen gehad in het maken, monteren en het vormen van ideeën en daar zelf richting aan gegeven. Verder hebben zij verhalen opgehaald bij jong en ouder en omgezet in verschillende scènes. Het hogere doel is om vooral verbindingen te leggen. Niet alleen tussen jong en oud, maar ook met verschillende organisaties en disciplines zoals De Spartaan, Ouderenkoor Zanglust en de gemeente Lisse”.

IMG_0929In de voorstelling ‘Koplopers’ speelden en zagen zes jongeren het leven als een wedstrijd. Ze zijn vastbesloten van het leven te winnen en om echt mee te gaan tellen. Alleen wat ze precies tellen, dat weten en wisten ze nog niet. Daarom werden ze ondersteund door ervaringsdeskundigen van Zanglust en de bezoekers. Zo koppelden verschillende generaties de strijd aan tegen getallen en scores en de levensvraag wat er eigenlijk te winnen valt. De belangstellenden zijn enthousiast. “Wow wat een leuke ervaring.”

Went combineert ‘zijn’ school met een fulltime baan als coördinator educatie bij Maas theater en dans in Rotterdam. “flores is puur een hobby en dat blijft genieten zoals je vandaag gezien hebt”.

Comments are closed.