Ruben ook naar theateropleiding

On 2 juli 2016

2325_110947-jz-pro-arditoRuben van den Aardweg is aangenomen voor de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Arnhem! Hij is na Micky Klijn de tweede oud-leerling die aan een HBO-theateropleiding begint. Ruben deed twee jaar lang mee aan de Productieklas van Jeugdtheaterschool Flores. Hij was te zien in de debuutvoorstelling Kiespijn. Met deze rol won hij op het 5RoeFestival 2014 de 1e prijs voor Beste Acteur. Het jaar erop speelde hij in de productie Op de Vlakte. We zijn trots dat Ruben kan gaan studeren aan een theateropleiding en vroegen hem terug te blikken op zijn tijd bij JTS Flores:

“Bij JTS Flores heb ik geleerd op welke manieren je je ideeën kan omzetten naar theater. Want niet alleen het toneelspelen zelf, maar ook bijvoorbeeld het schrijven van teksten werd in de lessen behandeld. Hierdoor kreeg ik veel meer inzicht in hoe een toneelstuk tot stand kan komen. Doordat je samen de voorstelling maakt voel je je ook echt verbonden met het stuk en de boodschap die je aan het publiek wilt meegeven. Het zijn altijd fijne lessen geweest bij JTS Flores waarbij ik veel nieuwe, inspirerende en lieve mensen heb ontmoet. De mooie ervaringen die ik heb gehad bij JTS Flores zal ik nooit vergeten! Het is tenslotte door deze school gekomen dat ik verder ben gegaan met theater.”

En hoe ziet een auditie voor de opleiding Docent Theater eruit in Arnhem?
“Na drie intensieve auditiedagen ben ik toegelaten tot de opleiding Docent Theater in Arnhem. Deze dagen werd gekeken of je voldoende capaciteiten hebt om het eerste jaar te starten. De eerste dag stond in het teken van fysiek theater. Het was vooral belangrijk dat je je belevingswereld kon overbrengen. Ik voelde me erg in mijn element. Vanaf dat moment wist ik zeker dat Docent Theater bij me past. Elke dag werd afgesloten met een plus of een min als beoordeling. De eerste dag ging ik vrolijk naar huis met een plus.

De tweede dag bestond uit theatermaken en theorie. Aan de hand van getoonde beelden ging je analyseren en proberen verbanden te leggen. De theatrale ruimte nam een prominente plek in. Er werden solo’s gemaakt met ruimte en tijd als uitgangspunt. Zelfreflectie was daarbij belangrijk. Ik kreeg er een plusje bij.

De laatste dag werd afgesloten met spel en overdracht. Iedereen voerde zijn eigengemaakte solo op waarbij een gedicht de bron was. Met de groep werd elke solo uitvoerig geanalyseerd. Het waren drie bijzondere en leerzame dagen, waarbij ik ook de laatste dag met een positieve beoordeling kon afsluiten. Driemaal plus betekent dat je direct bent aangenomen. Mijn ervaring bij Jeugdtheaterschool Flores heeft hierbij een grote rol gespeeld. Bedankt!”

Behalve Ruben gaat ook oud-leerling Micky volgend schooljaar beginnen aan een theateropleiding! Klik hier voor haar verhaal.

Scènefoto uit de voorstelling Kiespijn, gespeeld door jongeren uit de Productieklas van Jeugdtheaterschool Flores.


Ruben tijdens de theatervoorstelling ‘Kiespijn’ door de Productieklas.

Comments are closed.