Terugblik seizoen 2015-2016

On 18 augustus 2016

Jeugdtheaterschool Flores kijkt met trots terug op het derde bestaansjaar. Het was een mooi seizoen waarin we ons aanbod in Lisse uitbreidden, een leslocatie openden in Warmond, een nieuw logo kregen en we nog nauwer zijn gaan samenwerken met het onderwijs. In dit verslag vatten we schooljaar 2015-2016 samen.

SvdV20160319-681 slider
THEATERCURSUSSEN

Dit jaar breidden we het aanbod in Lisse uit met zangles. Voor onze cursisten in Floralis werd het daardoor mogelijk om aansluitend aan de theaterles extra gecoacht te worden op zang en het schrijven van liedjes. JTS Flores geeft kinderen en jongeren graag alle ruimte om hun talenten te ontdekken. Daarom kregen alle leerlingen het afgelopen seizoen naast de wekelijkse theater- en zanglessen ook workshops in dans, grime en singer-songwriting van bijzondere gastdocenten.

In februari openden we een nieuwe leslocatie bij Theater Het Trefpunt in Warmond. Er startten succesvol twee theatercursussen met in totaal 20 kinderen van 6 t/m 12 jaar.

AANTAL CURSISTEN: 113

verspreid over 12 lesgroepen (10 in Lisse en 2 in Warmond)
Daarnaast zagen we op de Meedoedagen, open lessen en bij de workshops dans en singer-songwriting nog eens 182 deelnemers!

VOORSTELLINGEN

160601 5RoeFestival 2016Dit seizoen produceerde JTS Flores drie eigen voorstellingen. In Floralis speelden leerlingen van 10 t/m 12 jaar de Jeugdproductie Niemand raakt verdwaald, gebaseerd op een kinderboek. De Theaterklas (12 t/m 15 jaar) maakte een theatervoorstelling op locatie bij Speeltuin Marijke: Leven in het toen, over de fase tussen kind en volwassene.

De Productieklas (16 t/m 20 jaar) ging in april in première met De zanger die niet zingen kon, een voorstelling die begint bij de Trojaanse oorlog, vooral bekend van het paard van Troje. De spelers vertellen het verhaal van de Trojanen die de oorlog ontvluchtten en de gevaarlijke tocht over zee waagden. Voorafgaand aan de première, speelde de Productieklas een schoolvoorstelling, speciaal voor alle 3HAVO-klassen van het Fioretticollege.

De zanger die niet zingen kon was nogmaals te zien op het 5RoeFestival, waar JTS Flores de tweede prijs voor Beste Regie won. “Een prachtig bewerkt verhaal en heel actueel gemaakt,” klinkt het juryrapport.

KORTE ACTS OP LOCATIE
Naast deze drie voorstellingen was Flores op verrassende plekken in Lisse te zien met korte theateracts. Met kinderen maakten we locatietheater bij Kasteel Keukenhof, jongeren waren te zien op de route van de familiewandeltocht tijdens de feestweek en de volwassen cursisten zongen in Grand Café Cineac. Op Koningsdag speelden twee theaterdocenten de interactieve kindervoorstelling De Nieuweling.

AANTAL BEZOEKERS: 2492

verspreid over 3 producties, 4 korte acts op locatie en 6 presentaties

Website - slider jongeren
CULTUUREDUCATIE

JTS Flores biedt ook programma’s aan voor het onderwijs. Op deze manier proberen we theater zichtbaar te maken voor kinderen en jongeren die er niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. De leerlingen willen we op een toegankelijke manier een positieve theaterervaring geven.

In september gaven onze theaterdocenten korte workshops op basisscholen in Lisse en omstreken. Na deze eerste kennismaking met theater in de klas, keerden we op verschillende scholen terug voor meer verdieping. Mooie voorbeelden zijn de begeleiding bij de afscheidsvoorstelling van groep 8 op De Tweemaster en theater- en danslessen in het talentencircuit van de Rembrandtschool. Niet alleen leerlingen volgden workshops van onze docenten, ook verzorgden we trainingen aan docenten. Groepsleerkrachten van de Don Boscoschool in Lisse en de Kinderburg in Sassenheim volgden inspiratieworkshops bij Flores.

Door onze samenwerking met Stichting de Combibrug waren we dit schooljaar ook onderdeel van educatieve projecten op basisscholen in de gemeente Teylingen.

Op basisschool ’t Venne waren we het hele schooljaar onderdeel van de ateliermiddagen. Tijdens deze middagen volgen de kinderen lessen in verschillende kunstvakken. JTS Flores was verantwoordelijk voor de leerlijn theater.

Met Bibliotheek Bollenstreek ontwikkelden we het project van Taal naar Theater. In dit kader gaven onze docenten workshops aan leerlingen in het primair onderwijs maar ook aan groepsleerkrachten. Verder gaven we in de bibliotheek workshops op de locaties Lisse, Warmond en Noordwijk.

Met Fioretticollege Lisse werkt Jeugdtheaterschool Flores nog steeds veelvuldig samen. We waren weer betrokken bij onder andere de 4HAVO introductiedag en het 4VWO toneelproject. Op het Picasso Lyceum in Zoetermeer gaven we reeksen theater- en zanglessen aan de TOPklas.

Behalve het onderwijs wisten ook anderen ons te vinden voor activiteiten met de podiumkunsten. Zo organiseerden we dit seizoen bijvoorbeeld vakantieactiviteiten voor BSO’s en kinderfeestjes.

AANTAL DEELNEMERS PROJECTEN: 3940

WAARVAN 3422 BASISSCHOOLLEERLINGEN, 447 LEERLINGEN VOORTGEZET ONDERWIJS EN 71 VOLWASSENEN

logo
OP NAAR SEIZOEN 2016-2017

We bedanken alle deelnemers, bezoekers, medewerkers en partners voor dit seizoen en hopen iedereen weer te mogen verwelkomen in 2016-2017! Klik hier om het inschrijfformulier voor de nieuwe theatercursussen te downloaden.

 

Comments are closed.