Voorstellingsbezoek in Haarlem

On 14 december 2016

Troje Trilogie © 04 Sanne PeperDe leerlingen uit de Theater- en Productieklas bezoeken als onderdeel van de cursus gezamenlijk een theatervoorstelling om hun kennis te verbreden en inspiratie op te doen. Dit seizoen viel de keus op De Troje Trilogie van Toneelschuur Producties. Sanne uit de Productieklas schreef een impressie van het uitje naar Haarlem:

“Woensdag 14 december zijn we met de Productieklas en de Theaterklas naar de Toneelschuur in Haarlem geweest en hebben daar naar De Troje Trilogie gekeken. De Troje Trilogie is een vrijzinnige versie van Koos Terpstra. Het wordt gespeeld in de moderne tijd maar gaat over het verhaal van Troje en wat er daarna gebeurden. Het verhaal wordt achterstevoren gespeeld dus het begint bij het einde en eindigt bij het begin. Het stuk begint met Hermione (gespeeld door Keja Klaasje Kwestro) die dood op het toneel gaat liggen en Andromache (gespeeld door Janneke Remmers) die erbij staat met een mes. Vervolgens komt er een man binnen die zegt: “Dat lijkt me wel duidelijk hè?!”.

In de drie uur durende voorstelling leerde je de personages van top tot teen kennen waardoor je een goed beeld kreeg van hoe zij zich voelden in tijden van oorlog en hoe zij daar mee om gingen. Je volgt door het hele stuk heen Andromache die als slaaf is meegevoerd na de Trojaanse oorlog en wordt onderworpen aan Neoptolemos (gespeeld door Loek Peters). Je ziet wat voor een ellende zij allemaal meemaakt; Achilles (Griek) vermoordde haar broers en haar vader en later ook Hector( gespeeld door George Tobal) waarmee ze een kind had, de dood van haar zoontje, meegevoerd als slaaf uit Troje en onderworpen aan een de Griek neoptolemos waarmee ze nog een kind kreeg. En als dat nog niet het ergste is laat Hermione dat kind ook nog vermoorden.

Geen wonder, zou je zeggen, dat Andromache in alle staten was en een moord zou plegen… toch?

Terpstra wilden een moord laten zien waar iedereen het mee eens was.

Ik vind dat dat goed gelukt is.”

Hieronder de reacties van andere spelers van Flores:

Suzanne: “Ik vond het echt heel erg bijzonder en grappig om te zien hoe zij die teksten gebruikten waar wij in de les ook mee werken. Ik vond het echt heel leuk en heel goed gespeeld.”

Bo: “Ik vond het ook een heel bijzonder stuk, heel erg goed gespeeld en gaaf decor. Maar in het begin vond ik het een beetje vaag. Het einde vond ik heel spannend, daar zat een duidelijke verhaallijn in en de muziek maakte het ook spannend.”

Manon: “Ik vond het stuk heel mooi. Het had ook een dubbele boodschap die ze heel mooi brachten. Mensen zeggen heel veel terwijl ze eigenlijk niks zeggen. Dat mensen minder aan zichzelf moeten denken en soms hoe moeilijk het ook is om je mond te houden en er voor een ander te zijn.”

Comments are closed.