Voorstellingsbezoek in Haarlem

On 1 maart 2018

Geluk-01-®-Sanne-Peper-staand-300x453De leerlingen uit de Theater- en Productieklas bezoeken als onderdeel van de cursus gezamenlijk een theatervoorstelling om hun kennis te verbreden en inspiratie op te doen. Dit seizoen viel de keus op Geluk van Toneelschuur Producties. Denise uit de Theaterklas schreef een impressie van het uitje naar Haarlem:

“Op vrijdag 9 februari ging mijn groep samen met de Productieklas naar de Toneelschuur in Haarlem voor de voorstelling ‘Geluk’. Het was een bijzondere voorstelling maar ook heel mooi en grappig.

Deze voorstelling is gemaakt door Nina Spijkers, twee keer genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs. Zij is vaste regisseur bij Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet.

De voorstelling ‘Geluk’ gaat over hoe wij geobsedeerd zijn met geluk. Er waren vijf personages te zien in de voorstelling. Vier daarvan waren mensen die probeerden het ongeluk te bestrijden. En het vijfde personage probeerde bijvoorbeeld mensen expres te laten struikelen. Er werden dingen in opgenoemd die iedereen wil, bijvoorbeeld de ware vinden. De vier waren op zoek naar Gerben (het vijfde personage) om haar en haar familie te vernietigen, om het ongeluk te bestrijden. Want Gerben en haar familie waren de wezens die het ongeluk maken.

De kostuums waren erg knap gemaakt en doordacht. Want Gerben en haar familie maakten gaten in kleding en dan in de huid, zo kropen ze naar binnen. De vier ongeluk bestrijders hadden allemaal witte kleding aan, beplakt met ducttape om de familie van Gerben en haar zelf buiten te houden. Gerben zelf had een roze vest aan, waar ze met haar knieën in zat.

De voorstelling begon met Gerben, zij stelde zichzelf voor.  Ze vertelde dat zij en haar familie probeerden overal ongeluk te maken. Als ze gaten zagen in kleding, kropen ze in onze kleren, daarna als ze voor een wond hadden gezorgd dan kropen ze in de huid. Maar toen kwamen de vier bestrijders die haar wilden pakken, maar dat lukte niet. Daarna ging de voorstelling over wat wij eigenlijk allemaal willen. Geld, geluk en nog veel meer. Maar maakt dat ons gelukkig?27912891_1663656073727778_4776021284810051573_o

Het was een hele leuke ervaring, mooi om te zien hoe ze met hun decor speelden. Ze hebben met z’n vieren een geweldige voorstelling gemaakt. Er waren mooie drukke scenes, maar ook rustige. Er zat ook veel gevoel voor humor in. Wat ik van hun heb geleerd, ga ik toepassen in mijn eigen theaterspel. Dat is vooral hoe sterk het werkt als je in je rol blijft en niet in de slappe lach raakt.”

Hieronder reacties van andere spelers van Flores:

Suzanne: “Echt een hele leuke voorstelling. De muziek was erg goed en inspirerend. En zeer goede acteurs die het verhaal heel goed overbrengen!”

Litos: “Een groepje mensen laten zien wat geluk inhoudt. Wat geluk betekent, hoe je het kan krijgen en wat je ermee doet. Wat je niet moet doen om geen ongeluk te krijgen. Ze kunnen heel goed zingen, muziek maken, instrumenten bespelen. Ze vertellen op verschillende manieren allen over ‘happiness’ en alles wat ermee te maken heeft.”

Sanne: “Ik vond de acteurs stuk voor stuk heel getalenteerd. Vooral de eerste vrouw, waarvan je pas later doorhebt dat ze het ongeluk speelt. Echt heel humoristisch en mooi gedaan.”

Comments are closed.