Voorstellingsbezoek in Haarlem

Voorstellingsbezoek in Haarlem

De leerlingen uit de Theater- en Productieklas bezoeken als onderdeel van de cursus gezamenlijk een theatervoorstelling om hun kennis te verbreden en inspiratie op te doen. Dit seizoen viel de keus op ‘Hallo familie’ van Maas theater en dans. Wies uit de Theaterklas schreef een impressie van het uitje naar de Toneelschuur in Haarlem:

“Op zondag 17 februari ging ik samen met mijn groep en de Productieklas naar de Toneelschuur in Haarlem voor de voorstelling Hallo familie. Het was een leuke voorstelling met een unieke verhaallijn. De voorstelling is gemaakt door Moniek Merkx. Zij is regisseur, schrijver en dramaturg. Sinds 2013 is ze artistiek leider van Maas theater en dans.

Hallo familie gaat over een familie die gaat feesten. Het kind uit de familie blijft thuis achter bij oma die op haar komt passen. Het kind bedenkt vervolgens wat volwassenen nou eigenlijk allemaal doen op feestjes. Als publiek word je meegenomen in de fantasie van het kind. Tijdens de voorstelling volg je meerdere personages. Sommige personages zijn bedacht door het kind. Andere personages bestaan wel echt maar wat ze aan het doen zijn, speelt zich alsnog af in de fantasie van het kind.

In het begin van de voorstelling is alles nog normaal maar zodra de volwassenen vertrekken, gaat de fantasie van het kind op de loop. De volwassenen gaan dansen, ruziën, zoenen. De volwassenen om het kind heen komen steeds meer naar voren als kinderachtige poppenfiguren. Wat niet zo raar is want het kind speelt met poppen die precies lijken op de volwassenen. De spelers doen wat het meisje uitbeeldt met die poppen. Er wordt bijvoorbeeld een pop op de grond gegooid en er blijft een hele tijd een speler op de grond liggen. Ook komt er steeds een dansend groen mannetje langs, die is ontstaan uit de verbeelding van het kind. Het groene mannetje is een mysterieus personage, die eng, grappig, irritant en raadselachtig tegelijkertijd is.

De voorstelling laat goed zien dat fantaseren prettig maar ook bizar kan zijn. Het ene moment fantaseert het kind twee mensen die verliefd op elkaar zijn, het volgende moment breekt er bruut een woeste dino in, dan weer een dromerige zee of een huilebalk waarvan je de reden van zijn verdriet niet kent.

Wat ik vooral heel mooi vond zijn de kostuums, echt iets waar ik als kind ook aan zou denken. Alle volwassenen dragen feestkleding, waar later dierenkoppen en enorme pruiken aan toegevoegd worden. Het groene mannetje draagt een pak dat helemaal groen is en een masker waardoor je zijn gezicht niet kan zien, alleen zijn ogen. Dat maakte hem extra mysterieus. Alle kleding geeft goed aan dat het verhaal zich afspeelt in je fantasie.

In het begin van de voorstelling beginnen alle volwassenen om het podium in cirkels te lopen, de ene doet heel rustig terwijl de ander doet alsof hij een marathon rent. Later voegen het kind en de oma zich bij de volwassenen, zij lopen heel rustig naar huis. Uiteindelijk komen oma en kind aan in de keuken, later komen de ouders en andere familieleden van het kind er ook bij.

Er zitten heel herkenbare figuren bij zoals een moeder die de hele tijd vraagt ”Wil je iets te drinken?”. De ouders zijn vooral met zichzelf bezig en zien het kind over het hoofd. Uit verveling gaat het kind verhalen verzinnen. Ze probeert te bedenken wat volwassenen nou eigenlijk doen op feestjes. De hele tijd komen er nieuwe situaties voorbij over wat volwassenen zouden kunnen doen. Later komt het groene mannetje erbij, die een nogal enge lach heeft. Hij zorgt voor de rare situaties die gebeuren. Maar wie is hij nou echt?

Ik vond het een hele vrolijke voorstelling met veel herkenbare karakters en veel fantasie. Het was echt leuk om te zien hoe het kind dingen bedacht en hiermee speelde. Er was een mooie afwisseling tussen energieke scènes en wat rustigere momenten. Ik vond het vooral leuk om de herkenbare situaties en personen te zien, om die momenten kon ik erg lachen. Ze maakten veel dingen duidelijk zonder woorden te gebruiken, wat erg mooi was om te zien. Deze voorstelling is echt een aanrader voor de hele familie!”