Meedoedagen in Woensdagkrant

On 26 oktober 2017

In de Woensdagkrant verscheen deze week een artikel over de Meedoedagen, hieronder wat fragmenten uit het bericht van Erwin Brandt:

Foto: Erwin Brandt


Foto: Erwin Brandt

“We bestaan dit seizoen vijf jaar,” valt artistiek leider Remco Went (32) direct en enthousiast met de deur in huis. Op een druilige en winderige zondagmiddag komt de warmte je tegemoet en vangt Went professioneel tientallen kinderen, ouders en jongeren op voor de gratis Meedoedagen van Jeugdtheaterschool Flores in Floralis. “Mijn dochter wil zo graag zingen en acteren, het lijkt ons helemaal leuk”.

Went combineert de Jeugdtheaterschool met een fulltime baan als coördinator educatie bij Maas theater en dans in Rotterdam. “Anders dan menigeen misschien vermoedt, is Flores puur een hobby. Hier kan ik echt mijn ei en hart in kwijt en alles zelf bepalen.”

De school draait echt op vrijwilligers vertelt Went enthousiast verder. “Vaak oud-leerlingen die erbij willen blijven en dan helpen ze met de muziek, als gastvrouw of -heer, het ondersteunen van een regisseur of docent, het bouwen van een decor, een gastrolletje, het maken van kostuums of het controleren van de tickets bij een theatervoorstelling.”

“Per jaar zijn er gemiddeld honderd leerlingen. Het hoeft voor mij ook niet groter te worden. Het persoonlijk contact, de warmte en de intimiteit zijn het belangrijkste. Ik wil met onze voorstellingen dan ook zowel dicht bij de spelers, als het publiek staan en ik werk ook nooit met scripts. Ik ga uit van het talent van de leerlingen en wil eruit halen wat erin zit. Dat bereik je niet met voorgekauwde lessen en optredens.”

Druppelsgewijs stroomt de jeugd, al dan niet vergezeld van familieleden, de hele middag naar binnen. Waar de één vol zelfvertrouwen rondloopt, heeft de ander toch een beetje last van podiumangst en een ‘unheimisch’ gevoel. De Meedoedagen worden dan ook georganiseerd om de theaterlessen wat laagdrempeliger te maken zegt Went. “De jongens zijn vaak verbaasd als ze langskomen en zien dat het niet alleen voor meisjes is. De helft van de leerlingen komt uit Lisse, dertig procent komt uit Hillegom en de rest daarbuiten. De middelbare scholieren komen vaak van verder. We hebben ook al een paar groeibriljantjes gehad. Een aantal ervan zijn zelfs doorgestroomd naar het HBO voor theater.”

“Er komen vaak twee soorten kinderen langs. Kinderen die in een vroeg stadium al weten dat ze perse naar het theater willen en kinderen die na eerst verschillende andere hobby’s te hebben uitgeprobeerd het theater ontdekken en eindelijk hun plekje hebben gevonden.”

Comments are closed.