Over ons

JEUGDTHEATERSCHOOL FLORES IS DÉ PLEK IN DE DUIN- EN BOLLENSTREEK OM THEATER TE MAKEN EN TALENT TE ONTWIKKELEN

Jeugdtheaterschool (JTS) Flores biedt theatercursussen aan voor kinderen en jongeren van 2 t/m 24 jaar waarin het ontdekken van theater als kunstvorm voorop staat. In Floralis Lisse geeft de jeugdtheaterschool wekelijkse theaterlessen en aanvullend kunnen leerlingen kiezen om het rooster uit te breiden met zangles. Gedurende het cursusjaar geven bijzondere gastdocenten masterclasses in andere kunstdisciplines zoals bijvoorbeeld dans.

Bij JTS Flores gaat het om meer dan alleen het aanleren van theater- en zangtechnieken. Al vanaf jonge leeftijd worden de groepen aangesproken op hun eigen creativiteit. Het kind als kunstenaar. Onze docenten spreken op professionele wijze de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen aan. We dagen de cursisten uit om met een open blik te kijken, kritisch te denken, zich uit te spreken en te ontdekken dat er geen goed of fout antwoord bestaat in het maken van kunst. We willen de jeugd een plek geven waar ze buiten de gebaande paden treden en zichzelf en elkaar verrassen. Een plek waar ze vrij durven dromen en de ruimte krijgen om hun eigen fascinaties en talenten te ontdekken. Alles is mogelijk.

PRESENTATIES EN PRODUCTIES

Stap voor stap verdiepen leerlingen hun talent. Ze leren hun eigen ideeën vorm te geven en zich in een veilige setting te presenteren. Leerlingen staan in hun eigen kracht op de vloer, werken samen, gaan met elkaar in gesprek over wat hen bezighoudt en onderzoeken hoe ze daar theater over kunnen maken. De jeugdtheaterschool ziet behalve talentontwikkeling het eveneens als missie om het publiek deelgenoot te maken van deze zoektocht.

Leerlingen vanaf 10 jaar werken daarom tijdens de cursus toe naar een eigen theatervoorstelling. De regisseurs van JTS Flores betrekken de spelers actief bij het maken van de producties. Op die manier komen nieuwe, persoonlijke theaterstukken tot stand. In deze voorstellingen stellen de acteurs en actrices onderwerpen aan de kaak die er volgens hen toe doen. Iedereen uit de groep komt op zijn of haar eigen manier tot recht – samen vormen ze een geheel en nemen ze het publiek mee in hun verhalen.

De voorstellingen van de Productiegroepen (12 t/m 24 jaar) worden ingezonden voor deelname aan festivals voor jongerentheater. Met de voorstelling 16 jaar en ouder won JTS Flores prijzen voor Beste Regie en Beste Acteur op het 5RoeFestival 2019!

SAMENWERKING

JTS Flores organiseert niet alleen binnen de eigen muren van de jeugdtheaterschool activiteiten maar gaat ook samenwerkingen aan. We willen theater zichtbaar maken in de regio en bewoners op een toegankelijke manier een theaterervaring doen beleven. Je kunt hierbij denken aan workshops en theatervoorstellingen op scholen, bibliotheken en musea in de Duin- en Bollenstreek. Zo zijn we de vaste partner van het Fioretti College in Lisse voor hun theaterprojecten. Ook staan we altijd open voor deelname aan lokale festivals, zoals bijvoorbeeld Gluren bij de Buren en Feestweek Lisse.

DOCENTEN

Theaterdocent: Iris van Lieshout
Iris is in 2019 afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater in Arnhem. Ze geeft bij Jeugdtheaterschool Flores zowel les aan de donderdag- als de zondaggroepen. In haar lessen en repetities zet Iris verbeelding en humor in om ideeën tot leven te brengen op de spelvloer. Het liefst werkt ze daarbij vanuit de meest uiteenlopende bronnen. Alles kan aanleiding zijn om theater te maken: literatuur, film, muziek, anekdotes, wetenschap, beeldende kunst of beweging. Iris inspireert haar leerlingen maar ze geeft ze ook de ruimte om hun eigen fascinaties te volgen.

Zangdocent: Rik van der Loos
Rik studeerde aan de MBO Theaterschool en Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Momenteel werkt hij als zanger, acteur, theatermaker en docent. Bij Jeugdtheaterschool Flores geeft Rik les aan de leerlingen die op donderdag les hebben. Hij werkt vanuit verschillende zangmethodes, maar kijkt ook altijd naar wat de leerlingen bezighoudt en wat zij nodig hebben. Hij vindt het een verrijking om samen met de groep te ontdekken wat er allemaal mogelijk is, iedere keer opnieuw. Behalve het werken aan zangtechniek, vindt hij het net zo belangrijk dat je weet wat je zingt en waarom je het zingt. Hoe kunnen we stem en muziek inzetten om een verhaal puur en oprecht over te laten komen? Rik werkt aan teamwork, contact maken, uit je comfortzone gaan, je inleven, jezelf en anderen verrassen, maar het gaat hem vooral ook om plezier maken! Of je nu al jaren zangles hebt, of pas net begint.

Zangdocent: Sannah Aukes
Sannah behaalde in 2019 haar diploma aan ArtEZ in Arnhem, met als studierichting Muziektheater. Momenteel is zij werkzaam als maker, performer en docent. Bij Jeugdtheaterschool Flores verzorgt Sannah de zanglessen op de zondag. De focus in haar lessen ligt, naast een basis aan zangtechnieken, op de tekstinterpretatie en het onderzoek naar een gezamenlijke sound. Hierbij zullen de beheersing van je stemgeluid, dynamiek en ook presentatie erg belangrijk zijn. Aansluitend op de theaterlessen kunnen verschillende muziekstijlen de revue passeren, alles kan!

DIRECTIE EN COÖRDINATIE

Artistiek leider: Remco Went (remco@jtsflores.nl)
Jeugdtheaterschool Flores is een initiatief van Remco Went. Remco is opgegroeid in Lisse en studeerde in 2010 af aan de opleiding Theaterdocent op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zijn studie werkte Remco voor onder andere DOX, De Utrechtse Spelen, Theatergroep Max en het Ro Theater. In Dordrecht coördineerde hij de theaterafdeling van ToBe cultuurcentrum. Sinds 2016 is Remco bij Maas theater en dans gaan werken op de educatieafdeling. In 2013 richtte Remco de jeugdtheaterschool in Lisse op.

Zakelijk leider: Julian Hooghuis (julian@jtsflores.nl)
Julian vormt samen met artistiek leider Remco Went de directie van de jeugdtheaterschool. Julian studeert bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en leerde de culturele sector kennen als stagiair op de marketingafdeling van Maas theater en dans. Tijdens zijn studie heeft hij zich onder andere ingezet voor thema’s als educatie, sustainability en emancipatie. In dat kader heeft Julian vrijwilligerswerk gedaan in Senegal en India.

Assistent zakelijk leider: Mikal Gebreselassi (mikal@jtsflores.nl)
Naast het ondersteunen van zakelijk leider Julian, volgt Mikal momenteel een traineeship in Finance. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam is zij afgestudeerd aan de bachelorstudie Economie & Bedrijfseconomie en heeft ze haar master behaald in Accounting & Auditing. In haar vrije tijd is Mikal bij het Maaspodium lid van het Theater of the Now-panel dat interactieve theateravonden ontwikkelt rondom voorstellingen over maatschappelijk actuele thema’s.

Coördinator: Kelly Cyrus (info@jtsflores.nl)
Kelly is verantwoordelijk voor de organisatie van de lopende activiteiten van de jeugdtheaterschool en is het directe aanspreekpunt voor docenten, ouders en leerlingen. Kelly heeft meer dan 10 jaar gewerkt in de mode-industrie. Ze zocht een nieuwe uitdaging binnen de kunst- en cultuursector en vond deze in het coördineren van de jeugdtheaterschool. Helemaal weg uit de mode-industrie is ze niet, want ze staat een aantal dagen in de week in een winkel in Delft. Kelly zet zich verder ook nog in voor het begeleiden en coachen van jonge ondernemers.

BESTUUR

Voorzitter: Angelique Beijk (voorzitter@jtsflores.nl)

Penningmeester: Karel Zegers (penningmeester@jtsflores.nl)
Karel heeft vroeger zelf ervaren hoe geweldig het is om ieder weekend theaterlessen te volgen op een jeugdtheaterschool. Daarom zet hij zich als penningmeester graag in om andere kinderen dit óók te laten ervaren. Na een bachelorstudie Bedrijfskunde & Economie (UvA) en een master Strategic Entrepreneurship (Erasmus Universiteit) werkt hij nu als Business Developer bij groene energieleverancier Greenchoice.

Secretaris: Edith Wassenaar (secretaris@jtsflores.nl)
Edith woont in het centrum van Lisse en heeft daar vroeger zelf jazzdans- en sportlessen gegeven. Ze werkt parttime bij Praktijk Fysiotherapie Boot&Broersen als receptioniste / administratief medewerkster en doet vrijwilligerswerk voor Amnesty International in Haarlem.

Algemeen bestuurslid: Nico Went (nico@jtsflores.nl)
Nico woont in Lisse en zet zich als vrijwilliger al jaren in voor verschillende verenigingen in het dorp. Zo zat hij in het verleden in het bestuur van gymnastiekvereniging Fit Lisse en is hij momenteel nog actief voor Harddraverijvereniging Lisse en atletiekvereniging De Spartaan.

Algemeen bestuurslid: Daisy Duivenvoorden (daisy@jtsflores.nl)

Marketing, communicatie en PR: Selim Tuncyurek (selim@jtsflores.nl)