Archief 2013-2014

Kiespijn flyer voorkant


Flyerontwerp: Anna Eijsbouts

Seizoen 2013-2014: Kiespijn

Getalenteerde jongeren uit Lisse en omgeving spelen Kiespijn, over keuzes die onmogelijk lijken.

Blijf je staan of ren je weg?
Ga je links of rechts?
Hou je vol of geef je op?
Wacht je op een teken?
Zolang je niet kiest is alles nog mogelijk.

“Intelligent, origineel en muzikaal is deze voorstelling. De groep spelers staat vol overtuiging op het toneel en gaat soepeltjes om met de ruimte en met de rekwisieten. Er wordt goed samengespeeld en er is een mooie balans tussen dramatiek en humor. Een boeiend thema. Een regie waarbij zowel tekst als acteurs uit de verf komen, en dat is knap. Speels, poëtisch en oprecht. De jury was het er unaniem over eens en werd heel blij van deze bijdrage.”
(Vakjury 5RoeFestival over Kiespijn tijdens de uitreiking van de 1e prijs voor Beste Regie aan Remco Went)

zondag 6 april 2014 om 17.00 en 20.00 uur
De Greef (Ruishornlaan 21, Lisse)

zondag 15 juni 2014 om 14.45 uur
5RoeFestival (Langelaan 1, Noordwijkerhout)

Regie: Remco Went
Spel: Ruben van den Aardweg, Marlijn Mulder, Willemijn Mulder, Rick van Steijn / Sjoerd Bijl, Sterre Swarts, Emma van de Vusse en Ylke van der Zwet
Met dank aan: Merano Mannenmode, Leonie Meijer, Marijke de Vos, Dieuwertje van Kessel, Jeroen van der Heijden, Robbie Timmers en Nico en Annemieke Went

KiespijnREPETITIEPROCES
De spelers verzamelden voor het maken van Kiespijn zelf inspiratiemateriaal. Regisseur Remco Went stelde hen de vraag: “Wat houdt jou bezig, wat spreekt jou aan, wat vind je belangrijk?” Op die manier ontstond een verzameling verhalen die gehoord moet worden, volgens deze groep leerlingen uit de Productieklas van Jeugdtheaterschool Flores. De situatie van een meisje waarvan de gescheiden ouders haar vragen te kiezen tussen haar vader en moeder vormt de rode draad in Kiespijn. De spelers van 12 t/m 18 jaar spelen verder zelfgeschreven teksten over dilemma’s waar zij en hun leeftijdsgenoten mee worstelen. Ze vragen zich af wat keuzes van vandaag voor gevolgen hebben en fantaseren over toekomstige carrières.

Zangeres Leonie Meijer gaf de Productieklas tijdens de repetities les in singer songwriting. Samen met deze gastdocente maakten de leerlingen zelf een nummer dat is verwerkt in de voorstelling. Sterre Swarts (een van de spelers) speelt het lied live op haar gitaar.

 Ruben van den Aardweg neemt de prijs voor Beste Acteur in ontvangst van de vakjury (fotografie: Gidie Vogels)


Ruben van den Aardweg neemt de prijs voor Beste Acteur in ontvangst van de vakjury (fotografie: Gidie Vogels)

PRIJZEN
Met de debuutvoorstelling Kiespijn won Jeugdtheaterschool Flores uit Lisse prijzen voor Beste Regie en Beste Acteur op het 5RoeFestival in Noordwijkerhout. De productieklas speelde een reprise van de voorstelling tijdens dit theaterfestival voor jongeren uit de provincie Zuid-Holland.

Beste Acteur
De professionele vakjury bestaande uit de acteurs Esther Scheldwacht, Jessica Zeylmaker en Korneel Evers was vol lof over de prestaties van Jeugdtheaterschool Flores. Dit nog geen jaar na de oprichting door theatermaker Remco Went. In de categorie Beste Acteur gingen de eerste én tweede prijs naar de jeugdtheaterschool uit Lisse. Ruben van den Aardweg nam de eerste prijs voor Beste Acteur in ontvangst. De jury omschrijft hem als een veelzijdige acteur die vlekkeloos weet te schakelen tussen emoties: “Hij speelt mooi samen, is grappig, ontroerend en krachtig.” Sjoerd Bijl won de tweede prijs.


Remco Went neemt de prijs voor Beste Regie in ontvangst van de vakjury

Beste regie
De juryleden kenden de eerste prijs voor Beste Regie eveneens toe aan de voorstelling Kiespijn door Flores. “Mooier hadden we ons eerste bestaansjaar niet kunnen afsluiten”, aldus regisseur Remco Went. “Deze prijs is echt voor de geweldige groep jongeren waarmee ik heb mogen werken. Ze hebben zich vol overgave ingezet, de voorstelling is een product van ons allemaal.” De winnaars ontvingen een plaquette en mogen een bezoek brengen aan het Nationale Toneel in Den Haag. Daar wonen ze een repetitiedag en een voorstelling bij van een regisseur naar keuze.

 

 

FOTO’S

VIDEO
Kijk hieronder fragmenten terug uit de voorstelling Kiespijn die de Productieklas speelde op het 5RoeFestival 2014: